Звіт Genesus про глобальний ринок свинини — Канада, жовтень 2024
Спенсер Лонг, директор з маркетингу Genesus
Канадська промисловість залишається майже такою ж, як і на момент підготовки минулого звіту. Ціни залишаються стійко низькими. Доброю новиною для багатьох виробників, які також займаються рослинництвом, є те, що дані про врожай на більшій частині території країни є досить непоганими. За прогнозами, у 2024 році Канада виробить 34,3 млн тонн пшениці, що на 4,1% більше, ніж у 2023 році. У 2024 році канадські фермери вироблять більше пшениці, вівса та сої, але менше каноли, кукурудзи на зерно та ячменю порівняно з 2023 роком. Ці дещо позитивні новини можуть бути затьмарені проблемою, пов’язаною із законопроектом C-282, який наразі вивчається канадським Сенатом і який, по суті, протекціонує поставками Канади в торговельних угодах з іншими країнами. Галузі в Канаді, які перебувають під управлінням поставками (молочна промисловість, птахівництво та виробництво яєць), природно, підтримують цей законопроект. Галузь свинарства в Канаді не підпадає під регулювання поставок, і тому загроза цього законопроекту є реальною, оскільки Канада експортує 70% своєї свинини.
Законопроект C-282 скує кайданами канадських міжнародних торговельних переговірників, заборонивши їм навіть обговорювати поставки у галузях, що підпадають під протекцію, під час торговельних переговорів. Угода про вільну торгівлю між США, Мексикою та Канадою (USMCA) має бути офіційно переглянута у 2026 році, і обидва кандидати в президенти США чітко демонструють рівень протекціонізму, який вони будуть використовувати, перебуваючи в Білому домі. Це може бути поганою новиною для Канади і особливо для свинарства, якщо ми відмовимося від переговорів щодо укладення торговельних угод для всієї торгівлі. Це може бути поганою новиною для Канади, і особливо для свинарства, якщо ми відмовимося вести переговори про укладення торговельних угод для всієї торгівлі. Канадська галузь залежить від зовнішньої торгівлі та торговельних угод; те, що може перешкодити здатності торгувати, може призвести до повного знищення нашої і без того «покаліченої» галузі.
У вересні ми відвідали та виступили на Глобальному генетичному саміті зі свинарства (GPGS) у Хефеї, Китай. Це була дуже добре організована конференція, в якій взяли участь найбільші генетичні компанії світу. Було цікаво почути, над чим працюють багато з них і як вони бачать розвиток генетичного бізнесу в свинарстві в майбутньому. PIC говорив про переваги генного редагування в доповіді, яка мала бути присвячена сприйняттю його споживачами (про сприйняття споживачами майже нічого не було сказано), а коротке повідомлення, яке було представлено про генне редагування, полягало в тому, що споживачі повинні бути проінформовані про це, інакше вони не приймуть його. Усім роздрібним торговцям та пакувальникам — мої вітання! Тепер у вас є можливість пояснити споживачам, чому генетично відредагована свинина корисна і не вб’є вас. Можливо, NPPC зможе провести кампанію для PIC з метою перевиховання споживачів щодо того, чому редагування генів — це так чудово, і ви не помрете, з’ївши її, тому що останнє, на чому вони хотіли б зосередитися, — це смак, ви знаєте, фактор номер один у кожному споживчому дослідженні щодо рішень людей про купівлю.
Що було дуже цікавим на конференції (хоча жодним чином не здивувало), так це повна відсутність генетичних компаній, які б презентували свою роботу над якістю м’яса та покращенням дегустаційних якостей свинини. На конференції була ціла секція, присвячена генетичним компаніям, які презентували свою роботу над якістю м’яса (Genesus виступив з доповіддю і детально розповів про те, що ми робимо). Натомість інші генетичні компанії використовували свій час, використовуючи слово «якість м’яса», не обговорюючи, що вони роблять у цьому напрямі. Вони витрачали час на абсолютно несуттєві речі, які не мають нічого спільного з якістю м’яса. Вони не хотіли говорити про це, тому що вони цього не роблять і у них цього немає. Їм байдуже. Вони все ще думають, що шлях вперед у цій галузі — це зробити свинину пісною і жодним чином не звертати увагу на фактор номер один у прийнятті споживачами рішень про покупку — смак. У Genesus вважаємо і діємо по-іншому, працювали і продовжуємо працювати над виробництвом свинини, яка переслідує яловичину, а не курятину. Працюємо над цим вже більше 25 років і це те, у що глибоко віримо. Хочемо виробляти свинину червонішого кольору, мармуровішу, зі збалансованим рН, хорошою водоутримуючою здатністю, кращою текстурою та ніжністю, чудовим смаком та соковитістю. Продовжуватимемо робити те, у що віримо, і боротися за галузь, яку любимо. Ми виробляємо їжу для кінцевого споживача, і коли так часто чуємо від споживачів, що свинина вже не така смачна, як раніше (смачна червона мармурова свинина). Як галузь, маємо прислухатися до цього повідомлення, адже свинарство постійно втрачає частку ринку, тоді як загальне споживання м’яса на душу населення продовжує зростати, а наша галузь відмовляється змінюватися і звертати увагу на те, що споживачі вимагають найбільше — на смак.
Спенсер Лонг виступає на конференції GPGS в Хефеї, Китай
Джерело:
https://financialpost.com/opinion/dont-hold-economy-hostage-supply-management
https://www.world-grain.com/articles/20463-more-wheat-projected-for-canada-in-2024