Звіт Genesus про глобальний ринок свинини — Європа, вересень 2024
Саймон Грей, генеральний директор, Європа
У всій Європі ціни на свиней продовжують своє звичайне сезонне зниження. Середня (оціночна) ціна по Європі становить €1,59 за кг живої ваги. Дивує різниця між країнами:
- Данія €1,11
- Бельгія €1,42
- Франція €1,46
- Нідерланди €1,53
- Німеччина €1,56
- Польща €1.59
- Румунія €1.67
- Іспанія €1.72
- Великобританія €1.93
- Італія €2.18
Розраховано на основі даних з сайту Pig333.com
Ці цифри також не відображають того, що фермери насправді отримують за своїх свиней. Наведені ціни є «середніми і для конкретної країни». Вони чітко демонструють, що в Європі немає єдиного ринку, всупереч тому, що багато хто може собі уявляти (єдиний європейський ринок)…
У наступній таблиці наведено ще одне порівняння ринкових цін. Це роздрібна ціна у Великобританії за кг на один і той самий (наскільки це можливо) продукт у різних супермаркетах.
Продукція зі знижками | Масовий продукт | Преміум-клас | |
Belly Strips | €8,00 | €9,65 | €11,68 |
Bone In Loin Chops | €6,73 | €9,27 | €11,80 |
Ця таблиця свідчить, що навіть в межах однієї країни свинина продається за досить різними цінами, зі значною надбавкою на продукцію вищого ґатунку.
Загальноприйнятою думкою завжди було те, що свинина — це товар, який продається на світовому ринку, і тому виробник з найнижчою собівартістю має перевагу. Дивлячись на цифри, це явно неправильно. Є значні відмінності у відпускних цінах на свинину в різних країнах «єдиного ринку» Європейського Союзу. Ціни в супермаркетах Великобританії демонструють, що в межах країни свинина може продаватися за суттєво різними цінами.
Ринкова ціна дуже мінлива. Тож чи повинно бути прагнення стати виробником з найнижчою собівартістю такою нав’язливою ідеєю? Чи повинна бути одержимістю орієнтація на «ринкову ціну»? Цифри говорять, що ні!!!
З живої свині близько 62% є їстівним м’ясом, тобто зі 120-кілограмової свині при забої отримують близько 75 кг свинини. Якщо взяти різницю між дешевою та високоякісною свининою трохи більше 4 євро за кг, то «потенційна» роздрібна вартість свинини може становити до 300 євро за одну голову. Порівняйте це з €190,80 за 120-кілограмову живу свиню (середня ціна в Європі становить €1,59/кг).
Чи можемо ми, свинарі, очікувати, що отримаємо повну вигоду від виробництва продукції кращої якості. Абсолютно ні. Свинарі виробляють продукт, який не купує жоден споживач — живу свиню. Проте розумно очікувати певного рівня премії за виробництво якіснішого продукту (який, ймовірно, буде коштувати дорожче). Чи є можливість продавати всю свинину з премією? Знову ж таки, абсолютно нульова ймовірність. Якби вся свинина була однакової якості, то не було б ніякої диференціації, і цей вид м’яса був б товарним продуктом і продавався б за стандартною і нижчою ціною!
Реальність така, що багато споживачів не мають грошей, щоб платити за продукцію преміум-класу. Додайте до цього кількість продуктів зі свинини, які піддаються глибокій переробці (де якість свинини практично не впливає на якість переробленого продукту), і завжди буде потреба в дешевій товарній свинині. Ці цифри говорять про те, що є можливість отримати більше прибутку, виробляючи продукт кращої якості.
У світі налічується близько 770 мільйонів свиней, отже, можемо припустити, що у світі є близько 77 мільйонів свиноматок. Якщо «ринок якості» становить лише 10% від загальної кількості, то це 7,7 мільйона свиноматок. У відсотках від виробництва це може бути низьким показником, але 7,7 мільйонів свиноматок — це дуже багато!!!
Який потенціал у ринку якості? Я не маю жодного уявлення, окрім того, що він ніколи не може бути близьким до 100%. Що я знаю, так це те, що він є, і є значні премії для роздрібних торговців, переробників та фермерів, якими вони можуть поділитися.